sâmbătă, 26 septembrie 2009

Gogoşi

















Am făcut gogoşi :). Pentru prima dată. Şi au ieşit destul de bune.
Aluatul pentru gogoşi e de fapt un aluat pentru pâine, dar îmbunătăţit. Cu toate că în multe reţete am văzut că se pune şi unt, nu am pus deoarece şi aşa au gogoşii destulă grăsime.

Ingrediente:
1 kg făină
4 gălbenuşuri
4 lg zahăr
2 pliculeţe drojdie uscată (adică drojdie pentru 1 kg de făină)
zahăr vanilat
600 g lapte călduţ

Se face un aluat din ingredientele de mai sus, care se lasă la crescut vreo 30 de min, sau până îşi dublează volumul. Pe planşetă se întinde o foaie cam de 1 cm grosime, care se taie cu un pahar cu margini ascuţite. (eu am pus pe plaşetă un pic de făină ca să nu se lipească). Formele astfel tăiate se lasă să crească cam 10-15 minute. După ce au crescut se pun la fiert într-o cratiţă cu ulei. După ce se rumenesc pe o parte se întorc pe cealaltă. Se scot şi se pudrează cu zahăr.




















Poză făcută de maestrul fotograf :)

















miercuri, 23 septembrie 2009

Saleuri cu vin


















Această reţetă este luată de la Laura. Au ieşit nişte saleuri f bune, după spusele altora :). Mersi frumos.

Ingrediente

200g de unt
100 smintina
sare, piper
300g faina
2 linguri de vin alb
+ 2 gălbenuşuri amestecate cu un pic de lapte pentru uns saleurile

Se face un aluat din ingredientele de mai sus, care se pune la rece pentru aproximativ o oră.
Aluatul se întinde într-o foaie mai groasă (5 mm, dacă aluatul este prea subţire saleurile se ard şi nu cresc prea mult), se taie, se ung cu gălbenuş şi se presară sare (eu folosesc sare grujoasă) sau chimen, susan, arahide tăiate, etc. Se coc la foc potrivit.


































Tarta cu sunca şi rosii


















Aluatul:
Se face un aluat din 200 g făină, 100 g unt, sare, piper. Dacă este nevoie se mai adaugă apă rece. Ideal ar fi ca aluatul să stea la rece pentru aproximativ o oră. Aluatul se întinde şi se pune într-o tavă de tartă.

Umplutura:
2, 3 ouă
3 linguri smântănă,
telemea
150 gr şunculiţă
4 roşii

Se bat ouăle cu 3 linguri smântână, sare, piper, telemea rasă şi şunculiţă/ bacon/ muşchi afumat tăiate în bucăţi. Se pune umplutura peste aluat şi se mai adaugă câteva roşii tăiate felii sau bucăţi şi se pune în cuptor.
















duminică, 13 septembrie 2009

Tort de 14 Septembrie

















De fapt tortul este de ciocolată cu nucă, dar având în vedere că este pentru ziua fratelui meu, care este pe 14 septembrie.....
Reţeta de tort este primită de la o prietenă care ştie să gătească ffff bine şi îi mulţumesc frumos pentru ea.

Ingredients

Blatul :250 g nuci, 250 g zahăr tos, 150 ml apă, 50 g cacao, 8 ouă, 25 ml rom, 1 plic zahar vanilat.
Crema:180g zahăr tos, 50 ml apă, 50 g cacao, 200g unt, 1 plic zahăr vanilat, 3 gălbenuşuri.
Pentru ornat: 600 g frişcă bătută.


How it's made

Blatul: Se pune la fiert apa cu zahărul. Când dă în clocot se toarnă nuca şi se mai fierbe 1 minut, se ia de pe foc şi se lasă să se răcească.
Apoi se pun galbenuşurile unul câte unul şi se amesteca. Se adaugă cacaua, romul, zahărul vanilat şi apoi albuşele bătute spumă. Se toarnă într-o tavă de copt tapetată cu hârtie.
Crema: Se fierbe zahărul cu apa şi cacao, se amesteca mereu pana se îngroase. In momentul în care se ia de pe foc, se adaugă 20 g unt şi se lasă să se racească (când se va răci crema are consistenţa glazurii, deci este destul de tare). Restul de unt se freacă, se adauga cele 3 gălbenuse şi zahărul vanilat şi se amesteca. Se toarnă peste compozitia cu unt crema de cacao, puţin câte puţin şi se amestecă.
Se imbracă blatul în această cremă fără a se însiropa sau a se tăia se lasă 30 de minute la rece apoi se ornează cu frişca bătută.

P.S.: A ieşit destul de multă cremă deci teoretic ar fi ajuns şi pentru un strat în interiorul blatului. However blatul este foarte moale şi se rupe uşor deci nu merge tăiat în două. Aşa că dacă doriţi să îl umpleţi cu cremă la mijloc trebuie coapte 2 foi separate.


















































































luni, 7 septembrie 2009

A venit Toamna


A venit toamna cu toate că nu simt încă, adică copacii sunt încă verzi, sau poate nu, dar nu văd nici un parc de la fereastra biroului.


M-am gândit să postez o poză cu nişte pere şi piersici minunate şi nuci (cumpărate din 700).



Aluat de tartă

Această reţetă este preluată din minunata revistă Vin et cuisine francaise, sau Cuisine et Vins de France, ediţia din Aprilie-martie 2009 (http://www.cuisineetvinsdefrance.com/). Această revistă se găsea la noi acum câţiva ani, după care un timp nu s-a mai găsit, iar acum din fericire apare din nou. Revista are reţete minunate, poveşti despre vinuri şi descrieri ale frumoaselor regiuni din Franţa. Am învăţat multe lucruri din această revistă, în special cum se face aluat aluatul de tartă (dulce sau sărat).

Aluat de tartă (denumirea originală La pate brisee)

200 g făină se mixează cu un praf de sare şi 100 g unt rece tăiat bucăţele (se pune în vasul de la robotul de bucătărie). Când ingredientele s-au amestecat bine se adaugă 6 cl de apă rece şi se amestecă până se formează o bilă de aluat. Aluatul se pune într-o pungă- folie transparentă la frigider pentru o oră.

Tarta Tatin


















De câţiva ani de zile tot fac la tarte/ prajituri cu mere si chiar variaţiuni ale acestei tarte, dar de data aceasta am zis să respect reţeta originală (sau una dintre ele :P).

Pentru o parte din această reţetă m-am inspirat din revista Good Food Magazine, ediţia românească, nr pe septembrie.


How it's made:

Se spală, se curăţă şi taie în sferturi aprox 8 mere (depinde in funcţie de mărimea merelor, mărimea tăvii, etc. ). Se unge o cratiţă cu 100 g unt şi se presară 4 linguri zahăr, scorţişoară şi nişte bucăţi de păstaie zahăr vanilat. Se pun frumos merele în craţită şi se pun în cuptorul încins pentru vreo 20 min.

Când merele sunt aproape gata se pune deasupra lor aluatul de tartă şi se mai pune la cuptor pentru a se coace.

Francezii servesc tarta Tatin cu smântână, dar eu o servesc cu linguriţa :)). Şi ca să mă laud, a ieşit ff bună :), nu că ar fi meritul meu, ci al reteţei.