joi, 6 august 2009

Pâine de casă


































Motivul pentru care m-am apucat să fac pâine în casă este unul simplu: nu am găsit pâine bună la noi în oraş.

Pâinea o fac după ochi, adică:
1 kg făină,
600-700 g apă călduţă
sare
o linguriţă de zahăr
ulei se măsline şi
drojdie

Făina se pune într-un castron (tb. să recunosc că nu o fac pe blat ca şi Jamie, deoarece mi-ar lua prea mult timp să spăl blatul), iar în mijlocul ei se pun restul ingredientelor. Am folosit şi drojdie uscată (care se amestecă cu făina) şi drojdie proaspătă (care o amestec cu puţină apă caldă şi zahăr şi se toarnă peste făină). Aluatul se frământă cam 10 min. apoi se lasă la crescut până îşi dublează volumul.
După ce a crescut aluatul se pune pe planşeta de lemn (cumpărată de la IKEA :D) şi se mai frământă până dispar toate bulele de aer. Din aluat se face un sul care se pune în tavă, se crestează si se lasă la crescut. După ce a crescut se pune în cuptor, cam 10 min. la foc tare şi apoi cam 40-50 la foc mai mic.
Când este gata se răstoarnă pe planşeta de lemn şi un sfat f bun primit de la o vecină se acoperă pâine cu un prosop ud şi stors bine. Astfel se înmoaie foarte bine coaja de la pâine.

Şi secţiune

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu