marți, 15 decembrie 2009

Foi cu miere





,










Este prajitura clasică de foi cu miere, inspirată din Cartea de Bucate a Silviei Jurcovan.

Ingrediente:
Aluatul:
400 g făină
150 g miere
150 g zahăr
50 g unt
50 ml lapte
un ou
o linguriță bicarbonat sau amoniac carbonic

Într-o cratiță se pune mierea, zahărul, untul, oul întreg, laptele și bicarbonatul. Se bat cu telul la foc mic, dar nu direct pe flacără (in bain-marin) până când compoziția începe să fiarbă în clopot și să se umfle ca o spumă, dublându-și volumul. Vasul se ia de pe foc și se adaugă toată făina, amestecând bine până este încorporată toată făina. După ce s-a răcit câteva minute, aluatul se împarte în 4 bucăți. Fiecare bucată se întinde pe o suprafață bine înfăinată și se coace pe dosul unei tăvi de aprox 23/33 cm. Foile se coc în cuptorul semiîncăzit timp de vreo 7-8 minute, dar cu grijă mare deoarece se pot arde foarte ușor din cauza mierii.

Crema
200-250 g unt
300 ml lapte
50 g făină, sau amidon
200 g zahăr
un pachet zahăr vanilat sau o bucată păstaie vanilie

Făina se amestecă cu zahărul, vanilia și laptele. Se pune compoziția să fiarbă dar nu direct pe foc, și se lasă până se îngroașă. Untul se bate și se adaugă câte puțin crema răcită.

Asamblare
Prima foaie se unge cu jumătate din cremă, a doua foaie cu gem de măceșe, a treia cu restul de cremă, după care se adaugă ultima foaie. Prăjitura se acoperă cu folie de copt, se pune un fund de lemn și niște greutăți peste ea pentru a se înmuia foile. Prăjitura poate fi mâncată/ utilizată a doua zi.
P.S. Eu am făcut 2 porții de foi, dintre care una am pus-o la păstrare într-un prosop curat în cămară și le-am folosit după o lună. În concluzie rezistă:)































































































3 comentarii:

  1. Am venit sa-ti urez sarbatori fericite si un an nou care sa-ti aduca sanatate, bunastare, dragoste intelegere si ce iti doresti mai mult !

    Cu drag, Narnia.

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Narnia,

    Multumesc mult pentru urari si multa sanatate, fericire, dragoste si impliniri alaturi de cei dragi.

    RăspundețiȘtergere
  3. da, este f buna si aceasta reteta de foi cu miere dupa Silvia Jurcovan dar cu crema de zahar ars si multa nuca macinata si rom,reteta tot din cartea acestei doamne !este extraordinara mai ales daca ii aplicati si o glazura de ciocolata sau cacao deasupra !!!

    RăspundețiȘtergere