duminică, 12 septembrie 2010

Salata de fasole rosie

,















Una dintre intrebarile zilnice este: Ce mancam azi? si ma refer la ce mancam la serviciu. In general nu comand de la catering deoarece ........nu stiu de ce:)), mai mananc cateodata fast food (as in shaorma, KFC, french fries, etc.) sau the boring choice, iaurt/sana/lapte batut cu un corn de la magazinu' de peste drum.

Well, in general imi aduc mancare de acasa deoarece e mai ieftina (sau e doar o aparenta?) si cel mai important controlez ceea ce mananc.

Partea mai trista e ca de multe ori sunt in pana de idee cand vine de masa de pranz. Jamie Oliver e bun ca si sursa de inspiratie, btw.

So din seria "Lunch Box", here it is Salata de fasole rosie, pentru o portie

1 conserva fasole rosie scursa si clatita cu apa rece

1/2 ceapa rosie sau nu

1 ardei rosu taiat felii

2 castraveti murati (eu am folosit din aceia conservati pentru vara, acrisori dar nu dulci)

Se amesteca ingredientele, se asezoneaza cu sare, piper proaspat macinat, otet balsamic si ulei de floarea soarelui presat la rece. Deasupra se presara niste branza de capra (sau telemea de oaie).

Enjoy!

Ahh si P.S. Nu gasesc un termos din acela smecher pentru cafea!!!!!!!

Adica am gasit la Ikea dar nu era de calitate prea buna (in cond in care sunt fan Ikea) si stiu ca sunt la Starbucks dar sunt cam scumpe.

luni, 28 iunie 2010

Cartofi noi















Este un fel de mancare excelent pentru primavara, deoarece are cartofi noi, marar si patrunjel proaspat. Asta nu inseamna ca nu poate fi facut si pe parcursul verii.

Deci How it's made:

1 kg de cartofi (de fapt cantitatiile sunt dupa ochi) se curata se taie in 4 pe lungime si se fierb/ calesc cu 4 linguri de ulei, sare si apa cat sa ii acopere. Cand cartofii sunt gata si apa este secata (cartofii trebuie sa fie usor zdrobiti dar fara a-si pierde forma) se pune peste ei o legatura de marar taiat fin si o legatura de usturoi proaspat taiat marunt (sau 4,5 catei de usturoi). Se amesteca mancare si se mai lasa pe foc 1 minut.

Cartofii astfel preparati se pot servi ca si garnitura cu gratar sau simplu cu o salata.

vineri, 25 iunie 2010

Amandine
















Long time no see :)
A trecut cam multicel timp dar well I am back, cu forte proaspete :)). Glumesc, very tired.
Oricum reteta:

Blatul:

este un pandispan simplu dar pe care eu in general il dublez cu apa si iese f fain.
6 oua
12 lg de zahar
10 lg de faina
2 lg de cacao (sau 2 lg de faina in cazul in care doriti sa faceti pandispan "galben" fara cacao)
praf de copt
Albusele se bat pana se intaresc, dupa care se adauga zaharul si din nou se mixeaza pana se topeste tot zaharul si compozitia sta teapana. Apoi, se adauga 6 linguri de apa care se incorporeaza in compozitie una cate una si galbenusurile. La final se adauga faina amestecata cu cacao si praful de copt. Aluatul se toarna intr-o tava dreptunghiulara si se coace.

Crema
In general faceam o crema simpla cu unt, zahar pudra si cacao. De data asta am zis sa caut alta reteta si am gasit-o aici , pe blogul Laurei :).
3 galbenusuri
2 lg cacao
250 g unt
150 g zahar pudra
Zaharul pudra se amesteca cu unt bine de tot, se adauga cacao si galbenusurile.

Sirop:

400 ml apa
100 g zahar
rom, dupa gust

Glazura

2 lg cacao
50 g unt
100 g zahar
50-75 g apa

Blatul se taie in 2, se insiropeaza, se adauga crema si deasupra se pune cealalta jumatate a blatului insiropat. Prajitura se pune in frigider sa se raceasca, dupa care se taie cuburi si se glazureaza.




miercuri, 5 mai 2010

Premii

Primite de la draga de Boscodina
Sunt primele premii primite pentru acest blog (nu ca as mai avea altul:)) ) si ma bucura nespus, in special datorita faptului ca am intalnit o serie de femei care gatesc extraordinar si impartasesc cu restul lumii din tainele lor.











































duminică, 2 mai 2010

Sfoara in tara

Mesajul urmator este preluat de pe site-ul Boscodinei, care la randul ei l-a luat de pe site-ul Yafei, de la care a pornit minunata idee:

Scurt si la obiect :
Blogurile , mai ales gospodinele(gospodini) talentate(i) ce stau in spatele lor , doritoare(i) de a participa la o asa dare de premii se vor inscrie pe o lista ce va fi afisata pe blogul Yafei, inscrierile se fac doar pana la sfarsitul lunii mai.
Inscrierile se fac doar pe blogul Yafei, ea tine evidenta, ea actualizeaza lista, scrieti ca vreti sa participati intr-un comentariu la postarea "din blog in blog-continuare" si Yafa va trece in lista.

O data inscrise , vor avea motiv puternic de "shopinguit", mergem la shopinguit cadoul ce-l vom . Cadoul , spune Yafa, poate fi :" cadoul sa fie la alegerea fiecaruia, eu ma gandisem la lucrusoare tipice locului de rezidenta, bineinteles cu legatura de bucatarie, ex: condimente,arome, biscuiti, bombonele, dulceturi, etc, sau chiar carte cu retete, manusa de scos din cuptor."

Pana pe data de 10 iunie va publica pe blogul ei , cine cui va trimite cadoul. Darea de cadouri se face in felul urmator: blogurile doritoare se vor inscrie , se va face o lista in ordinea inscrierii lor. La sfasitul lunii mai cand s-a terminat inscrierea lista se va imparti in jumatate formandu-se doua liste : a si b. In amandoua numerotarea pornind de la 1. Cadourile se vor da in zig-zag sau siret, adica 1a lui 1b, 1b lui 2a, 2a lui 2b, 2b lui 3 a...etc si ultimul din lista b la care se ajunge ii va da lui 1a. Modul de cadorisire imi apartine, reclamatiile le primesc zilnic intre 2-4 :),pentru ca am pornit de la idee ca toata lumea sa dea si sa primeasca un cadou, si totodata sa existe elementul surpriza : cui ii faci cadou, de la cine il vei primi.

O data incheiata etapa 10 iunie, blogurile vor schimba intre ele adresa , date personale si vor trimite cadoul, in asa fel incat pana la data de 30 iunie toata lumea din toate colturile blogosferei sa fi primit si facut cadoul. pe 30 iunie...declaram ziua marii decernari: fiecare va posta pe bloghul ei/lui( nu mai devreme :) ne bazam pe suspans :) cadoul primit.

Informatii mai multe gasiti aici http://yafa.unblog.fr/2010/04/22/din-blog-in-blog/

Have Fun

vineri, 30 aprilie 2010

Cheese Cake














Sau prajitura cu branza, dar ramane totusi cheese cake, ca sa se stie ca este de peste hotare. Ingredientele in schimb sunt de provenienta 100% autohtona, inafara de biscuiti:P.

Aveam branza si smantana cumparate din piata, adik smantana din aceia tare cu grasime probabil 100%:)). Si atunci: hai sa facem cheese cake. Am tot cautat retete pe net, in special pe good food magazine si am descoperit ca sunt 2 tipuri de cheese cake: una cruda si alta in care se adauga oua si se coace. Se pot face deasemenea multe combinatii, cu fructe, cu ciocolata neagra si alba, in functie de preferintele fiecaruia. Varianta aleasa de mine a fost cea cruda deoarece voiam ceva rapid si parca varianta coapta aducea cu pasca si nu a trecut mult timp de la Paste. Prajitura a iesit foarte buna, poate un pic cam grea, avand in vedere ingredientele naturale care nu au trecut prin procesul de productie, adica adaugare fermenti lactici si degresare:)). Dar smantana era asa de buna....

Cum am spus, reteta este preluata de pe site-ul bbcgoodfood si se numeste Easy Strawberry cheesecake in 4 easy steps

How it's made:
250 g biscuiti se sfarama (eu am i-am pus in folie de copt si i-am zdrobit cu sucitorul) si se amesteca cu 100 g unt topit. Amestecul rezultat se pune pe fundul unei tavi si intinde folosind degetele (am folosit o tava rotunda de tort cu pereti detasabili si care am tapetat-o in prealabil cu hartie de copt). Tava de pune la frigider ca sa se intarasca amestecul (am pus-o la congelator).

Se amesteca 600 g de branza de vaca cu 280 g smantana si 100 de g zahar. Acestea sunt ingredientele din reteta originala. Eu am pus mult mai putina smantana (cam 100 g) si mai mult zahar (150 g) si deasemenea zahar vanilat din belsug. Acest amestec se adauga peste compozitia de biscuiti si se pune in frigider pentru cateva ore sau peste noapte. (sau daca va grabiti o puteti pune direct in congelator pentru o ora).


















vineri, 16 aprilie 2010

Tarta cu spanac
















Am vrut sa fac o tarta cu spanac şi am tot căutat reţete pe internet dar nici una nu mi-a plăcut îndeajuns cât să o fac. În peregrinările de pe internet am văzut că spanacul se dinstuie cu ceapă sau usturoi, lucru care nu mi-a plăcut. Astfel am încropit următoarele ingrediente cu un rezultat excelent care m-a surprins în mod plăcut. Cantităţile sunt indicative având în vedere că am pus ingredientele după ochi:).
Deci:
500 g spanac opărât scurs şi tocat
200 g brânză dulce de vacă
150 g caşcaval ras
100 g smântână
2 ouă
2 linguri făină
sare
piper
100 g apă de la spanac sau lapte (cum am pus eu deoarece am aruncat apa în care a fiert spanacul din neatenţie)

Aluatul pentru tartă este cel mai simplu, adică 200g făină, 100 g unt, sare, piper se frământă cât mai repede după care se lasă la frigider cel puţin o oră,
Într-o formă de tartă se pune aluatul întins după care se pune umplutura. Tarta se coace până este gata. Multe explicaţii, nu?

















luni, 5 aprilie 2010

Hristos a Inviat!
















Hristos a Inviat!
Sarbatori fericite si pline de bucurii la toata lumea
Anul acesta am incercat sa fim "bio", adica sa vopsim ouale folosind ingrediente naturale. Dupa un search pe google, am aflat (nu ca nu stiam deja;)) ca cel mai des utilizate sunt cojile de ceapa. Zis si facut: am umplut o cratita cu vreo 5-6 cepe rosii, inclusiv coji, am pus vreo 15 oua, un pic de sare, fara otet ca am inteles ca intra intr-o reactie chimica cu ceapa si strica culoarea. Ok, am tot asteptat si dupa vreo 15 - 20 minute de fiert, ouale inca nu se colorasera. Au prins o culoare galbuie, dar inca departe de culorile puternice pe care le vazusem in poze. In final, mi-a placut ce a iesit, dar nu imi dau seama unde am gresit.....poate ca ceapa fusese cumparata din Ungaria land :)).

Oua vopsite natural





























Oua vopsite cu Dr. Oetker














duminică, 7 martie 2010

Cornulete dospite
















O reteta foarte simpla si cu mult succes:).
Aluatul este un aluat de paine imbunatatit care contine urmatoarele:
1 kg faina
600 ml lapte caldut
2 plicuri drojdie uscata
100 g zahar
2, 3 galbenusuri (eu am folosit 2 oua intregi)
100 ml ulei

Faina se amesteca cu drojdia uscata. Separat se amesteca galbenusurile cu zahar, dupa care se adauga la faina. Se pun si restul ingredientele si se framanta cam 10-15 minute, dupa care se lasa la crescut. Dupa sfatul lui Jamie Oliver, daca aluatul este prea moale si lipicios, atunci mai adaugati faina...... de fapt Jamie zicea ceva de genul ca in aluatul dospit mai bine mai adaugi faina decat sa mai adaugi apa sau alt lichid. De fapt nu cred ca era Jamie ;), care zicea asta.... A fost la un moment dat o emisiune cu o scoala de bucatarie de la Manchester, daca nu ma insel si una dintre bucatarese/ profesoare de fapt a dat acest sfat in cadrul unei lectii privind realizarea painii.
Oricum, revenind la oile noastre, dupa ce aluatul si-a dublat volumul, se poate incepe operatiunea de realizare a cornuletelor. Cum le-am facut eu:
Am impartit aluatul in 10 bucati, iar fiecare bucata am intins-o de marimea unei farfurii intinse. Aluatul intins astfel, l-am impartit in 4 adaugand pe fiecare bucata gem, sau cacao cu zahar (Finetti e o idee buna). Fiecare triunghi astfel format l-am rulat, aducand colturile laterale spre interior, astfel incat sa nu iasa umplutura.
Sfat: in general, la cornulete de orice fel nu folositi gem prospat ci mai vechi, de 2 ani sau mai mult, deoarece daca e lichid atunci se imprastie prin tava :P.
Cornuletele se pun in tava, se ung cu galbenus si optional se pot presara cu zahar. Se coc in cuptorul incins cam 15 min, pana sunt gata.

























































































duminică, 28 februarie 2010

Clafoutis cu visine
















Am vrut sa fac azi o tartă cu vișine, dar având în vedere lungul drum pe care îl presupunea aluatul, întinderea lui, etc. am search-uit pe web și am găsit o minunata rețetă de Clafoutis aux cerises pe site-ul Linternaute (http://www.linternaute.com/femmes/cuisine/recette/288039/5070611835/clafoutis-aux-cerises.shtml).

Ingrediente:
500 g vișine fără sâmburi,
4 ouă
125 g zahăr
1 plic zahăr vanilat
100 g făină
un praf de copt
250 ml lapte

How It s made
Ouăle se amestecă cu zahărul simplu și cu cel vanilat și se bat câteva minute până compoziția își dublează/ triplează volumul. Se adaugă apoi făină, praful de copt și laptele. Se unge cu unt o tavă/ formă de tartă, se împrăștie vișinele în tavă, iar peste ele se pune cu grijă compoziția (eu am folosit un polonic). Prăjitura se coace în cuptorul încălzit aproximativ 45 de minute. Neapărat de făcut testul cu scobitoarea deoarece la mijloc prăjitura se coace cam greu și riscați să nu fie gata.
Este o prăjitură foarte ușor de făcut, aspectoasă și având în vedere ingredientele nici prea periculoasă pentru siluetă.




















































































































sâmbătă, 27 februarie 2010

Milk shake cu banane si capsuni
















Usor de facut si extrem de gustos.
Pentru o portie: se pune in blender o banana, 5, 6 capsuni (eu am folosit capsuni inghetate, abia scoase din congelator) si jumatate de cana de lapte. Se adauga zahar dupa gust.

















duminică, 21 februarie 2010

Cartofi frantuzesti
















O retetă ușor de făcut, ideală pentru zilele de sâmbătă.
Ingrediente:
1,5 kg de cartofi care se curăță, se taie felii groase de aproximativ 1 cm și se fierb în aburi.
6 ouă fierte
o pereche cârnați de porc afumați

Într-un vas termorezistent se pune jumătate din cantitatea de cartofi după care se pun cârnații și ouăle tăiate felii și restul de cartofi. Deasupra se adaugă sare, piper și câteva linguri de smântână. Mâncarea se pune în cuptor până se rumenește frumos. Durează cam 30-40 minute.
















sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Paste cu sunca
















Sau o variatiune a pastelor carbonara. Am mancat si in oras paste carbonara dar sincera sa fiu mie mi se par un pic prea grele si probabil pline de calorii.
Deci cum fac eu aceste paste:
In general cand facem paste folosim o tigaie maaare (32 cm diametru) de la Tefal si Jamie Oliver. Tigaia este destul de utila si in plus se poate servi direct din ea. Asta in cazul in care nu aveti musafiri:P.
Cam 200-300 g sunculita, costita afumata se taie in bucati mici si se prajeste in 2 linguri ulei masline. Cand sunculita prinde culoare se scurge uleiul, se adauga 200-300 g smantana slaba, sare si piper si se mai lasa pe foc aproximativ 5 min. In sos se mai adauga si o legatura de patrunjel taiata marunt si o lingura ulei de masline. Patrunjelul chiar este un ingredient care da un gust minunat mancarii si se potriveste foarte bine la acest sos. Pastele (cam 400 g) se scot din apa in care au fiert si se pun direct in tigaie si se amesteca. Peste paste se mai rade parmezan proaspat. Se lasa mancarea vreo 5 min inainte de a servi, pentru ca pastele sa se amestece bine cu sosul.




vineri, 1 ianuarie 2010

Pirog sau placinta cu carne
















Pirog este un fel de placinta umpluta cu tot felul de amestecuri. Pirogul umplut cu amestec de carne macinata se mananca impreuna cu supe clare (supa de pui in care fara taitai sau galuste).
Cum se face:
Aluatul:
400 g faina
200 g smantana,
100 g unt,
2 oua
sare, piper
Umplutura:
1/2 kg carne macinata se caleste impreuna cu o ceapa taiata marunt. Cand carnea este facuta, se adauga sare, piper, 2 oua crude, 2 oua fierte si taiate marunt si mult patrunjel.

Jumatate de cantitatea de aluat se intinde, se pune foaia in forma de tarta, peste ea se adauga umplutura iar apoi a doua foaie de aluat. Pirog-ul se unge cu un galbenus ca sa ii dea culoare:). Se coace si se serveste alaturi de supe clare.