sâmbătă, 26 decembrie 2009

The Christmas Cake sau Buche de Noel

CRACIUN FERICIT LA TOATA LUMEA SI MULTE BUCURII!!!!


.

.
.





















Acesta este tortul clasic pe care il facem de Craciun de cativa ani. Faimoasa Buche de Noel sau Buturuga de Craciun.

How it's made
Reteta de tort este cea clasica, deci asemanarile cu faimoasa buturuga de Craciun rezumandu-se doar la aspect:).
Blatul: un piscot simplu format din 6 oua, 6 linguri de zahar, 4 linguri de faina si o lingura de cacao (pentru blaturile care se ruleaza se adauga mai putina faina, in general). Dupa ce se coace, blatul se scoate pe un prosop si se ruleaza cat este fierbinte.
Crema: 3 oua, 10 linguri de zahar sau aprox 225 g de zahar, o lingura cacao. Crema se fierbe in bain-marin pana se ingroasa. Cand s-a racit se amesteca cu 300 g unt. Legat de crema pentru a nu se taia:
- toate ingredientele sa fie la aceeasi temperatura
- untul se bate singur apoi se adauga crema cate putin pana se incorporeaza toata.
Suplimentar, in crema am adaugat si coaja rasa de portocale. Tortul de cioco simplu poate fi un pic fad, din aceasta cauza la acesta am folosit portocale. La fel de bine se puteau pune visine in crema si se putea insiropa cu suc de visine.
Siropul: sucul de la 2 portocale, putina apa (se fie in total aprox 500g de sirop) si zahar dupa gust (recunosc siropul l-am facut "dupa ureche")
Asamblarea: Blatul se scoate cu grija din prosop, se insiropeaza bine de tot, se adauga 1/2 din crema dupa care se ruleaza. Cu restul de crema se imbraca tortul. Dupa ce a stat tortul un pic in frigider, am decorat cu zahar pudra, ciocolata rasa, alune si am aplicat si niste figurine din turta dulce "home made".



























marți, 15 decembrie 2009

Foi cu miere





,










Este prajitura clasică de foi cu miere, inspirată din Cartea de Bucate a Silviei Jurcovan.

Ingrediente:
Aluatul:
400 g făină
150 g miere
150 g zahăr
50 g unt
50 ml lapte
un ou
o linguriță bicarbonat sau amoniac carbonic

Într-o cratiță se pune mierea, zahărul, untul, oul întreg, laptele și bicarbonatul. Se bat cu telul la foc mic, dar nu direct pe flacără (in bain-marin) până când compoziția începe să fiarbă în clopot și să se umfle ca o spumă, dublându-și volumul. Vasul se ia de pe foc și se adaugă toată făina, amestecând bine până este încorporată toată făina. După ce s-a răcit câteva minute, aluatul se împarte în 4 bucăți. Fiecare bucată se întinde pe o suprafață bine înfăinată și se coace pe dosul unei tăvi de aprox 23/33 cm. Foile se coc în cuptorul semiîncăzit timp de vreo 7-8 minute, dar cu grijă mare deoarece se pot arde foarte ușor din cauza mierii.

Crema
200-250 g unt
300 ml lapte
50 g făină, sau amidon
200 g zahăr
un pachet zahăr vanilat sau o bucată păstaie vanilie

Făina se amestecă cu zahărul, vanilia și laptele. Se pune compoziția să fiarbă dar nu direct pe foc, și se lasă până se îngroașă. Untul se bate și se adaugă câte puțin crema răcită.

Asamblare
Prima foaie se unge cu jumătate din cremă, a doua foaie cu gem de măceșe, a treia cu restul de cremă, după care se adaugă ultima foaie. Prăjitura se acoperă cu folie de copt, se pune un fund de lemn și niște greutăți peste ea pentru a se înmuia foile. Prăjitura poate fi mâncată/ utilizată a doua zi.
P.S. Eu am făcut 2 porții de foi, dintre care una am pus-o la păstrare într-un prosop curat în cămară și le-am folosit după o lună. În concluzie rezistă:)