duminică, 30 august 2009

Mâncare de vinete
















O mâncare gustoasă şi simplă. Poate fi o garnitură la o friptură sau poate fi mâncată rece cu pâine ca un fel de zacuscă.

Ingrediente:

3 vinete,
3 roşii
o ceapă
o crenguţă de cimbru
ulei, sare, piper

Vinetele se curăţă de coajă, se spală, se taie felii şi se lasă cu sare (aproximativ 20-30 min). Vinetele se clătesc, se storc şi se pun la călit împreună cu ceapa tăiată felii. După aprox. 10 minute se adaugă şi roşile tăiate cubuleţe, cimbrul, sare şi piper. Se mai lasă pe foc până sunt gata roşile (încă vreo 5 min.).

sâmbătă, 29 august 2009

Prajitura cu prune
















Această prăjitură continuă seria "Good Food" si poate fi gasită aici http://www.bbcgoodfood.com/recipes/2766/glazed-plum-cake-. Trebuie să recunosc că mie nu mi-a ieşit ca cea afişată de ei şi parcă nici reţeta nu mi s-a părut foarte nimerită (personal cred că are prea mult unt în raport cu făină).

Ingrediente:
200 unt
140 g zahăr
3 ouă
175 g făină
85 g migdale tăiate în bucăţi
puţin praf de copt
6 lingură lapte
prune (aproximativ jumate de kg)

Untul de bate cu zahăr, se adaugă ouăle, laptele, făina cu praful de copt şi migdalele.
Aluatul se toarnă într-o formă unsă şi înfăinată, iar deasupra se aranjează prunele tăiate felii. Se mai pune un pic de zahăr deasupra prunelor şi nişte scoţişoară.

Pozele































marți, 25 august 2009

Poze din concediu

A trecut o luna dar totusi, poze din Tirol


Aceasta este imaginea pe care o vedeam in fiecare zi
















Biserica din St. Johann in Tirol





















Salzburg
















si tot Salzburg
















de sus de pe munte































my love
















asta nu stiu cine e, dar mi-a placut poza;)
















si in ultima zi, dupa o saptamana f calduroasa a plouat si pe munte sus a nins

Paine din faina integrala
















De fapt, această pâine s-a vrut a fi cu făină integrală până când am deschis-o şi mi-am dat seama că era vorba de o făină cu seminţe :D. Nu că nu ştiu să citesc, dar în ungureşte chiar nu stiu.

Ingrediente:

750 g făină integrală, făină su seminţe, etc.

300 g făină albă

3 linguriţe sare

2 linguriţe zahăr

4 linguriţe drojdie uscată

2 linguri ulei de floarea soarelui

750 g apă călduţă

Se pun toate ingredientele intr-un vas, se amestecă iar în mijloc se adaugă apa şi uleiul, se frământă cam 10 min, după care se lasă la crescut.

După ce şi-a dublat volumul, se răstoarnă aluatul pe planşeta înfăinată, se mai frământă un pic, după care se modelează o pâine (sau mai multe pâinici, cornuri, etc.) şi se pune în vas. Se mai lasă în vas să crească, după care se pune în cuptor la copt. Când pâine e gata, se scoate, se pune pe un grătar de lemn, şi se acoperă cu un prosop udat.

Şi acum the pictures:





























duminică, 16 august 2009

Omleta cu de toate

Continui cu seria Good Food Magazine, cu urmatoarea reteta f usoara si simpla, numai buna de facut vara http://www.bbcgoodfood.com/recipes/7013/onepan-summer-eggs

Ingrediente:
3-4 dovlecei taiati betisoare
3 rosii(reteta originala prevede 200 g rosii cherry)
1 ceapa taiata felii
5-6 oua
ulei de masline
sare, piper
optional se pot adauga si felii de ardei gras

Dovlecei, impreuna cu ceapa se prajesc intr-o tigaie cu ulei de masline. Dupa aproximativ 10 minute se adauga rosiile, se sareaza si pipereaza. La final de adauga ouale care pot fi intregi sau batute si se lasa sa se coaca.











































Pancakes

















In mod normal, clatitele romanesti sunt la ordinea zilei dar m-am gandit sa incerc si reteta de pancakes. Reteta este din GoodFood Magazine si poate fi gasita aici: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/3184/apricot-pancakes-with-honey-butter.

Ingrediente:
420 g faina
3 linguri de zahar
3 oua intregi
450 g lapte
praf de copt (cam 3/4 plic)

Se face un aluat care se pune cu polonicul in tigaie, astfel incat sa iasa clatite cam de 10-12 cm diametru.






























Papanasi fierti














Sincera sa fiu pana cum cativa ani nici nu stiam ca exista papanasi prajiti, asa ca cei fierti au fost cei pe care i-am mancat in general. Mie personal imi plac mai mult. Asa ca am cautat retete de papanasi fierti si am gasit-o pe urmatoarea de la Deliciibyfflorance. Multumesc frumos pentru reteta!

Eu am facut reteta in portie dubla astfel:


540 g branza de vaca proaspata

2 oua, de casa
60 g gris
60 g faina
2 linguri zahar pudra vanilat (zahar pudra tinut intr-o cutie in care mai arunc si un baton de vanilie).

Am amestecat ingredientele si cu o lingurita am pus gramajoare de aluat intr-o farfurie plina de faina. Am modelat papanasii in forma rotunda si i-am pus la fiert intr-un vas mare cu apa si sare. Papanasii au fiert 10 min si apoi i-am mai lasat 10 min in apa ca sa se mai umfle. I-am scos intr-un vas si peste ei am turnat pesmet prajit.
I-am servit cu gem de afine, merge si gem de capsune sau visine/ cirese.
Si acum pozele:
























































joi, 6 august 2009

Focaccia

















Pornind de la reţeta de bază pentru pâine se întinde o bucată de aluat care se pune într-o formă. Cu capătul de la cuţit am făcut găurele în aluat, apoi am turnat vreo 2 linguri ulei de măsline, sare, piper, cimbru şi am mai pus nişte cubuleţe de şuncă. Am lăsat să crească apoi l-am pus la cuptor pentru vreo 30 min.


Pâine de casă


































Motivul pentru care m-am apucat să fac pâine în casă este unul simplu: nu am găsit pâine bună la noi în oraş.

Pâinea o fac după ochi, adică:
1 kg făină,
600-700 g apă călduţă
sare
o linguriţă de zahăr
ulei se măsline şi
drojdie

Făina se pune într-un castron (tb. să recunosc că nu o fac pe blat ca şi Jamie, deoarece mi-ar lua prea mult timp să spăl blatul), iar în mijlocul ei se pun restul ingredientelor. Am folosit şi drojdie uscată (care se amestecă cu făina) şi drojdie proaspătă (care o amestec cu puţină apă caldă şi zahăr şi se toarnă peste făină). Aluatul se frământă cam 10 min. apoi se lasă la crescut până îşi dublează volumul.
După ce a crescut aluatul se pune pe planşeta de lemn (cumpărată de la IKEA :D) şi se mai frământă până dispar toate bulele de aer. Din aluat se face un sul care se pune în tavă, se crestează si se lasă la crescut. După ce a crescut se pune în cuptor, cam 10 min. la foc tare şi apoi cam 40-50 la foc mai mic.
Când este gata se răstoarnă pe planşeta de lemn şi un sfat f bun primit de la o vecină se acoperă pâine cu un prosop ud şi stors bine. Astfel se înmoaie foarte bine coaja de la pâine.

Şi secţiune